𝔹𝔼𝕃Öℕ𝕀ℕ𝔾𝕊𝕍Äℝ𝔻𝔼
2024.02.06
Värdet på belöningen spelar en stor roll när du tränar hundar.
Vad om är belöning är kan vara så olika för olika individer. En del älskar godisbelöningar andra vill hellre köra en lekstund med sin handler. I denna text skriver vi mest om godisbelöning.
Du kanske kan använda lite tråkiga godisar eller till och med hundens torrfoder, om det äter sådant, när du ber om enkla, kända beteenden hemma i köket.
Men när du går hemifrån och måste tävla med dofter, ljud och ekorrar så kommer de godisarna vanligtvis inte att klara det!
Om du försöker arbeta med svåra saker i en miljö med svåra distraktioner, kommer du att behöva använda andra supersmaskiga och högvärdiga belöningar.
Du får vad du betalar för när det gäller beteende, så se till att du använder rätt godis för rätt aktiviteter.
Kom ihåg att värdet på dina godisar är upp till din hund inte dig!
Vissa hundar tycker att korv är nr 1, och andra älskar ost eller grillad kyckling eller köttbullar. Ibland är de dyraste godisarna inte det mest värdefulla för din hund.
Eller som en av mina en dag helt enkelt ville ha gurka framför köttbulle. Det är de som beslutar vad som har högt värde den dagen.
Här måste vi dock vara ansvarsfulla ägare och enbart välja bra hälsosamma alternativ för hunden.
Testa och rangordna belöningarna för varje enskild individ
- 𝓝𝓻 10, 9 & 8
är inte tillräckligt värdefulla för någon svårare träning. Kanske sitt och ligg i köket. - 𝓝𝓻 4, 5, 6, 7
passar för träning på klubben, på gräsmattan utanför, i känd miljö.
Hunden gillar dessa men det är inte toppbelöningen – vilket är ok när att träningen och miljön är enkel. - 𝓝𝓻 3, 2 𝓸𝓬𝓱 𝓯𝓻𝓪𝓶𝓯ö𝓻 𝓪𝓵𝓵𝓽 𝓷𝓻 1
ges ENDAST när ni skall arbeta med de riktigt svåra störningarna. Helt ny miljö med massa andra hundar, tex utställning, en ny klubb, ny okänd miljö, nytt träningsgäng.
Och variera belöningarna, ge inte nr 6 varje gång. När jag åker och tränar har jag med minst 5 olika belöningar. Ibland är de mer sugna på frystorkad oxlever, en annan gång funkar det bättre med kaninkörv.
Varva gärna din träning med en lekstund.
Det ökar ert samarbete och teamkänsla enormt och glada hundar som leker lär bättre 😊
𝔻𝕖 𝕧𝕚𝕜𝕥𝕚𝕘𝕒 𝕘𝕣𝕦𝕟𝕕𝕖𝕣𝕟𝕒 𝕗ö𝕣 𝕖𝕟 𝕗𝕣𝕒𝕞𝕘å𝕟𝕘𝕤𝕣𝕚𝕜 𝕦𝕥𝕤𝕥ä𝕝𝕝𝕟𝕚𝕟𝕘𝕤𝕙𝕦𝕟𝕕
2023.09.27
Många fokuserar enbart på ringträningen när det gäller presentationen av sin utställningshund. Men det behövs mycket mer än en väl gående hund i ringen för att ha bästa chanserna till vinster.
Då talar vi inte om hundens grundstruktur. Detta är ju självklart nummer 1. En hund som svarar illa mot rasens standard lär aldrig ha bra chans till större framgång. Pälskvalitet och muskelmassa är till stor det genetiskt betingad och man får här jobba utefter individens potential.
𝑹𝒊𝒏𝒈𝒕𝒓ä𝒏𝒊𝒏𝒈
I ringen förekommer tre grundmoment. Rörelser, stående och domarens hantering. Alla tre moment är lika viktiga.
En individ som tränats med massa positivitet och glädje tar med sig detta in i ringen.
En hund som visar sig med mycket självförtroende och attityd har mycket större chans att vinna än en av samma kvalité som inte är trygg och bekväm.
Träna din hund varierat från början. Olika sätt att ställas upp, flytta tassar, friställande på löst koppel, med lätt stöd i kopplet och att mjukt följa dig runt i olika rörelser och riktningar i ringen.
Dels gör det er träning roligare, bygger den viktiga teamkänslan och ger er en bred och stabil grund för alla eventualiteter i ringen. Och kom ihåg att träning är färskvara, både för dig och din hund.
𝑭𝒚𝒔𝒕𝒓ä𝒏𝒊𝒏𝒈
En utställningshund bör vara i absolut toppform fysiskt. Dels för att det är krävande att prestera, dels för att en hund i dålig form inte kan visa sig till sin absoluta fördel.
Det finns många olika roliga sätt hålla sin hund i form. Här nedan får du några exempel. Tänk på att alltid anlita de som kan och har utbildning för att lära er. Och att hålla träningen varierad så ni får med alla muskelgrupper; stora som små samt konditionen.
Glöm inte den viktiga genomgången av en fysioterapeut ett par gånger om året. Era hundar är elitidrottare!
- Sim
• Watertreadmil
• Treadmil
• Cykla
• Balansbollar
• Massage
• Spring i sandtag
• Promenad i vattenbrynet, blåbärsriset.
• Cavaletti
𝑽å𝒓𝒅 𝒂𝒗 𝒑ä𝒍𝒔, 𝒌𝒍𝒐𝒓 𝒐𝒄𝒉 𝒕ä𝒏𝒅𝒆𝒓
Det är lika viktigt med den regelbundna vården av pälsen, klorna och tänderna i vardagen mellan utställningarna som det är med fys- och ringträning.
Tänk på att mycket av det du gör påverkar din hunds päls och ta med det i ditt pälsvårdsprogram. Många olika faktorer påverkar hundens päls som exempelvis årstid, maten och hormoner.
Tex. Sim och bad i pool och saltvatten torkar ut och påverkar strukturen. Öron som släpar i marken sliter; tovor, tistlar, frön i pälsen sliter.
Solen bleker och torkar ut och inte minst utrustning som vissa halsband, sele och tex klövjeväska sliter på pälsen.
Det är också individuellt hur ofta din hunds klor behöver klippas. En del behöver 2 ggr veckan andra en gång i månaden. Samma sak med hur tandsten byggs upp. Regelbundet tandborstning och bra tuggben är ett måste för att hålla hundens tänder i bra skick
Anpassa vården av päls, klor och tänder efter er vardag.
𝑴𝒂𝒕 𝒐𝒄𝒉 𝒏ä𝒓𝒊𝒏𝒈
Det är viktigt med en välbalanserad kost av högsta kvalitet för att din hund skall ha bästa möjligheten att bygga optimal muskelmassa och kondition. Utan rätt näring är det svårt att få en välmående blank, stark och glänsande päls och fin muskelmassa.
Din hund behöver energi för att orka prestera, protein av hög kvalitet för att underhålla musklerna, vitaminer och mineraler för att organ, hud, päls och immunförsvar ska kunna fungera optimalt.
Alla punkterna ovan är olika för olika individer. Två kullsyskon kan ha helt olika behov när det gäller pälsvård och träning beroende på vad de har med sig genetiskt och hur deras vardag ser ut.
Ta hjälp och råd från de som kan! Det ger er de allra bästa möjligheterna att presentera er hund optimalt utifrån dess förutsättningar.
𝑳𝒚𝒄𝒌𝒂 𝒕𝒊𝒍𝒍!
𝑶𝒄𝒉 𝒌𝒐𝒎 𝒊𝒉å𝒈, 𝒅𝒆𝒕 𝒗𝒊𝒌𝒕𝒊𝒈𝒂𝒔𝒕𝒆 ä𝒓 𝒂𝒕𝒕 𝒉𝒂 𝒓𝒐𝒍𝒊𝒈𝒕 𝒎𝒆𝒅 𝒅𝒊𝒏 𝒉𝒖𝒏𝒅
Foton: Elisa Johansson & Johanna Wetterling och jag 😉
𝑴𝒂𝒕𝒃𝒆𝒓𝒊𝒌𝒏𝒊𝒏𝒈
2023-09-22
Matberikning handlar om att låta din hund få möjligheten att prova på olika smaker och konsistenser, att få välja och välja bort.
Att kunna rangordna och puffa undan det mindre goda för att komma åt det smaskigaste först.
Lägg i olika saker tillsammans med maten i matskålen. Bara fantasin sätter gränser. (Dock aldrig något som är farligt för hunden, giftigt är tex russin, vindruvor, choklad, lök)
Servera inte maten i samma skål varje dag utan kanske en dag uppdelat på en muffinsplåt, en annan dag i en slow feed skål (en sådan med piggar eller liknande i botten).
Ger du torrfoder, servera det i en snuffelmatta eller göm maten i en tom toarulle eller karton. Rulla in den i en hoprullad handduk.
Kladda ut olika smaker på en lickimat; färskfoder, mjukost, banan, bär, yoghurt, jordnötsmör.
Ta med en del av dagsransonen ut på promenaden och låt hunden söka i blåbärsriset. Eller varför inte i ha ett speciellt ”godisträd, där du gömmer mat i barken på olika höjd så hunden får jobba lite , ställa sig på bakbenen , nosa vid rötterna. gå runt trädet och söka.
Ofta kan detta vara ett bra sätt att få de mer kräsna hundar att skapa ett intresse och matlust och börja äta.
Här nedan är en veckas frukostar för våra hundar. Jag brukar variera hur jag serverade och inte i samma skålar varje dag. Men just denna vecka fungerade detta bäst så ni ser bättre vad som lagts i skålarna.
𝑽𝒂𝒓𝒋𝒆 𝒅𝒂𝒈
- Färskfoder
- Uppblött i vatten med lite olja.
- Tillskott tex, grönläppad mussla, nyponpulver och/ eller probiotika, beroende på individ
𝑴å𝒏𝒅𝒂𝒈
- Fårfettspraliner och frystorkade ostkuber
- Toppat med tomat, jordgubbar och persilja
𝑻𝒊𝒔𝒅𝒂𝒈
- Fårfettspraliner och frystorkad lax
- Toppat med gurka och blåbär.
𝑶𝒏𝒔𝒅𝒂𝒈
- Fårfett i flytande form
- Torrfoderkulor
- Toppat med broccoli, äpple och kall kokt potatis.
𝑻𝒐𝒓𝒅𝒂𝒈
- Fårfett i flytande form och frystorkad lax
- Äggröra med zucchini
- Toppat med lite tomat
𝑭𝒓𝒆𝒅𝒂𝒈
- Fårfettspraliner och frystorkat ankbröst
- Toppat med rotfruktstärningar, jordgubbar och banan
𝑳ö𝒓𝒅𝒂𝒈
- Fårfett i flytande form och frystorkade ostkuber
- Toppat med torkad kycklingfilé, rotfruktsstrimlor, rädisa och kokt ägg
𝑺ö𝒏𝒅𝒂𝒈
- Fårfett i flytande form, frystorkad lax
- Toppat med vitkål och morotstrimlor, gurka och tomat , blodpudding och vaniljkvarg
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
𝕋𝕪𝕟𝕘𝕕𝕡𝕦𝕟𝕜𝕥
2023-09-08
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lure coursing
2022-04-08
Foto: Johanna Wettering
Många frågar vad Lure coursing är när jag berättar att jag ( Lotta) tävlar i detta med mina faraohundar.
Lure coursing är bruksprov för vinthundar, och för några raser av vinthundstyp ur grupp 5 som mina. Det är en form av simulerad harjakt och syftet är att bevara dessa rasers rastypiska hetsjakt.
En lina med en attrapp – en lure, vanligtvis i form av plastremsor, i ena änden dras mellan trissor uppsatta på ett stort öppet fält.
Trasan representerar haren och vägen linan dras skall efterlikna harens flykt med svängar i olika riktningar precis som den gör.
Hundarna jagar två och två för att driva och fälla bytet. Banan är normalt mellan 700-100 meter. Domarna bedömer hundarna efter 5 kriterier:
- Uthållighet
- Rörlighet
- Entusiasm
- Följsamhet
- Fart
Lure coursing blev 1999 bruksprov för vinthundarna och några vinthundslika urhundsraser ur grupp 5, men sporten har funnits i Sverige sedan slutet av 1970-talet. All lure coursingverksamhet ligger under Svenska Vinthundsklubben.
För att tävla krävs licens vilket hundarna tar genom att springa flera godkända licenslopp, ensamma och tillsammans med andra. Detta för att se att hunden kan springa på trasa och tillsammans med andra hundar. Munkorg är krav på träning och tävling.
Det finns både nationella och internationella tävlingar liksom olika klasser, tex kan inte gr 5 raserna tävla om internationellt lurecoursingchampionat.
Certifikat/CERT (och CACIL -internationellt cert ) delas ut till de bäst placerade hundarna vid ett prov som nått rätt poängnivå. Det behövs 3 CERT över två tävlingsäsonger för ett lure coursing-championat i Sverige. Det är lite olika nationella regler i olika länder.
För dig som vill läsa mer: regler
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
3 tips
Att tänka på i utställningsringen
2020-02-11
1. Hunden i centrum.
Du skall alltid visa din hund från dess allra bästa sida. Jobba hela tiden du är i ringen. Du vet aldrig när domaren kastar blicken på just din hund.
Behöver din hund vila när ni väntar med ett större antal hundar innan. Dölj din hund för domaren genom att stå emellan den och domaren.
- Ringentré
Tänk på hur du kommer in i ringen med din hund.
Det första intrycket är otroligt viktigt. Redan innan du tar steget in skall hunden vara med och i arbete.
Är din hunds starka sida rörelser? Ge domaren en snygg trav från andra sidan ringen.
Är den bäst i ståendet, gå in där du skall ställa upp och ge domaren en outstanding siluett. - Attityden.
Även om du är osäker och nervös så visa upp er med ett leende. Visa att du är stolt över din hund och att den ju helt klart är dagens bästa.
Om du inte känner det, Fake It. Du kan själv påverka din och din hunds känsla genom en bra hållning och ett leende.
Ha en plan innan du går in så du känner dig trygg i vad du skall göra.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
-“Your dog is doing the best it can with the information you are providing.”
2021.01.12
Din hund gör sitt bästa med den information du ger den.
Känns det som du inte får det resultat du vill, eller att du inte når fram till din hund. Ta ett steg tillbaka och titta på vad det är för information du ger honom/henne.
Be en vän filma din träning eller filma själv och analysera hur du agerar, vilka signaler du ger till din hund. Titta tex på dina kroppshållning, dina rörelser och vad det är du belönar.
Ibland är det bra att även låta någon annan titta och ge coaching och feedback.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Inomhusaktivering
2021.01.06
Denna vintern är speciellt grå och trist.
Bara regn , ialla fall här i Göteborg även om det idag kommit lite snö, och med coronaläget är det svårt att ge sig iväg och göra saker. Men med lite inomhusaktivering blir allt lite roligare.
Tänk på att ni skall jobba steg för steg! Belöna alla små framsteg. Ett helt moment tar tid att få fram och vägen dit ger massor av bra aktivering.
1.Kreativitetslek
Här finns inga rätt eller fel, hunden får prova sig fram och får belöning för allt den hittar på. Sitta, ligga, dutta med nosen, hämta bollen. Allt den bjuder på belönas
2. Gömma godis
I handduk
Börja med att gömma godisbiten under handukskanten, försvåra fram tills du kan knyta in godisen och låta hunden knyta upp och hitta belöningen.
Under plastburk, kartong
Lägg godis under en burk eller kartong, eller flera och låt hunden lösa hur den skall få ut belöningen. Försvåra med flera burkar eller kartonger i varandra. Var kreativ!
I toarulle
Vik in godis i en toarulle och låt hunden öppna och hitta belöningen.
Gömma och låta hunden söka godis
Låt hunden vänta i ett annat rum medan du gömmer godis. Låt hunden söka reda på godiset.
Göm på enkla ställen till att börja med och försvåra allteftersom.
I ”labyrint”
Lägg godiset så hunden för leta sig runt stolar/kompostgaller för att nå
Avsluta sökövningarna med ett frikommando så din hund vet att den har hittat alla bitar och kan sluta att leta.
3. Balans/kroppskontroll
På saker
Bra för att öva kroppskontroll. Försök få hunden att rymma alla fyra tassar på en kudde, en lägre låda, bok för en liten hund. Börja med större yta att stå på och försvåra med allt mindre och två ytor, en för frambenen och en för bakbenen Prova även med att variera underlaget.
Gå i låda
Ännu en övning för kroppskontroll. Få hunden att ställa sig med alla tassar i en låda. Försvåra med mindre storlek på lådan.
4. Hämta saker/ städa
Lär din hund att städa upp sina leksaker och lägga dem i en speciell låda.
På samma sätt kan du lära den att hämta en viss sak, leksak eller matskålen..
Var noga med att träna mycket på den sista delen i övningen, avlämnandet.
Var noga med hunden lär sig att belöningen kommer först när du får saken i handen eller i den speciella lådan så den inte släpper saken för tidigt
5. Snurra runt/ rulla runt
Snurra runt
Starta med hunden framför dig, vänd mot dig. Håll en godisbit ovanför nosen och för den sakta mot hundens svansrot.
Gör det i en takt så hunden förstår att den skall följa med runt. Belöna ofta i början i den riktning du vill att hunden skall röra sig. Lägg på kommandot när hunden kan momentet.
Rulla runt
Görs på samma sätt som snurra fast med hunden liggande
Här hur jag shapeade in rulla med en ung tant Yagah.
Vad skall jag göra för att få godisen?
Jag vet… snurra runt…
Nej, inte det….Tänk!!!
Tänk tänk…. skulle ju ligga….
…rulla runt kanske…provar.
Ett klick…det var ju rätt!
JAAA GODIS…
MUMS!
En gång till!
Fler förslag
- Lägg godis (alt. boll) på nosen
- Godissök
- Vacker tass
- Slalom
- High 5/10
- Sitt vackert
- Backa
- Krypa
- Kurragömma
- Ta av dina strumpor/ skor / vantar / mössa
- Stänga/öppna skåpsluckor/lådor
- Tända ljuset
- Viska
- Spela död
- Ligga på sidan
- Putta på boll med nosen / sparka boll med tassarna
Trevlig aktivering!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Frisignal/ frikommando
2020.12.29
Vikten av Frisignal/Frikommando
Varför reser sig min hund direkt då den fått sin belöning?
När du tränar in tex läggande är det helt rätt att belöna direkt då hunden lägger sig ner, men när den förstår att det är ligg du menar, så är det dags att dra ut på belöningen lite och variera tiden innan belöningen kommer.
Du bör även belöna fler gånger med hunden i vald position. Anpassa belöningsplaceringen så att hunden stannar kvar. Ge belöning och sedan din frisignal. Var noga att vara snabb och ge signalen INNAN din hund reser sig/ändrar position.
Vad är då ett frikommando?
Ett frikommando berättar för hunden att den inte längre behöver utföra det du har bett den om. Att övningen/momentet är slut. Det kan vara olika ord, vilket väljer du efter vad som passar dig.
Fri, slut, varsågod, hopp o lek, klar…
Var tydlig.
Var alltid tydlig med vad du vill. Sitt tex betyder sitt kvar tills nytt kommando kommer. Var konsekvent med detta så kommer hunden snabbt lära sig vad det är du vill.
Ni som går på mina ringträningar vet hur jag tänker runt stadgan i ståendet. Här använder jag mig inte av ord, vilket jag iofs också skulle kunna göra, utan höjd hand betyder stanna och stå kvar tills nytt kommando kommer.
Hur du tränar in låg-hög hand kommer i ett inlägg om några veckor .
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Klickerträning
2020.12.21
I klickerträning använder man sig av operant betingning – en inlärningsform där det rätta beteendet belönas och därmed ökas sannolikheten att just det beteendet upprepas
Klickerträning används inom många olika områden förutom i hundträning. Det används tex på hästar, höns, lamor, elefanter, apor, grisar och inte minst i delfinträning, där grunden till de kunskaper som finns idag kommer ifrån.
Klickerträning handlar om förstärkning av ett beteende i rätt ögonblick. Förstärkningen/belöningen kan vara vad som helst som hunden tycker om. Godis, kel, leksak, en favoritövning mm. Klicket talar om för hunden vilket beteende som leder till belöning.
Timing
Timingen är viktig. Dvs.. att man klickar i exakt rätt ögonblick. För det är beteendet som du klickar för som du förstärker. Och ett klick leda alltid till belöning.
Tänkt dig att du fotar med en kamera. Det som kameran fångar är det du förstärker. Klicket är den fotot. Det är fotot du vill belöna.
Belöningsplacering.
Klicka för beteende och förstärk positionen av det. T.ex. om du vill att hunden skall lära sig snurra. Klicka för att hunden vänder på huvudet och lägg belöningen längre fram i snurren, så att hunden söker sig framåt i rörelsen.
Glöm bestraffningar och nej
Träna på positiv förstärkning. Tänk på vad du vill att hundens skall utföra istället för hur du skall få bort ett beteende.
När hunden bjuder på olika beteenden, välj att förstärka det du vill att hundens skall utför och ignorera, låt blir att förstärka, det du inte vill att hunden skall utföra.
Kommendera inte hunden! Den förstår inte vårt språk, alla ord och tecken måste läras in. Visa hunden vilket beteende du vill att den skall utföra och först då hunden kan sätter du namn på beteendet.
Klicket är inget kommando, ljuder är enbart positivt för hunden och visar att den precis utfört något bra och förtjänar en belöning (godis eller liknande).
Man skall aldrig klicka för att få uppmärksamhet eller för att kalla in. Däremot är den ett ypperligt redskap i inkallningsträningen. Man klickar när hunden kommer, eller när hunden tar kontakt för att visa att hunden gjort rätt och för att förstärka det beteendet.
Vi kan forma de beteenden vi vill, genom att förstärka det eller den del som ingår i beteendet. Detta kallas Shaping. Man sätter upp ett mål för inlärningen och delar sedan in detta i små delar som man successivt tränar in.
Tex
Snurra runt tex ( kommer i ett senare inlägg) Man börjar med att klicka för minsta rörelse åt sidan med nosen. När hunden förstår det, är nästa steg att vänta på att den vrider huvudet längre, sedan halsen, framdelen osv.
Man kan också använda en Target för att lära hunden beteenden. Hand eller targetstav hade kunnat användas i detta exempel.
Klicka in hunden
Välj ett godis din hund tycker är väldigt gott. Ge så bitar då du kommer belöna många gånger. Klicka och ge godis, klicka och ge godis. Upprepa 7-10 ggr. Ta en paus och upprepa detta ca 10 ggr.
Snabbt kommer hunden associera klicket med godis.
Man kan lätt se att hunden förstår genom att vänta tills den har sin uppmärksamhet på annat håll. Klickar du då och hunden vänder uppmärksamheten mot dig vet du att den är inklickad.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Att tänka på under jul och nyår
20201217
Jul är ju glädjens högtid och visst vill vi att även våra hundar skall vara med och känna detta. Men det finns lite extra att tänka på under årets sista helger.
Julbord och godis
- Julbordet, mycket av vår julmat är för fet, salt/kryddig eller för söt för våra hundar. Låt inte julmat och godis stå framme obevakat. Håll ett öga på mindre barn som är generösa och bjuder på godsaker.
- Choklad innehåller teobromin som är giftigt för hundar och ju mer kakao chokladen innehåller desto större risk är det för förgiftning. Symptomen är illamående, de dreglar, kräks, får diarré och får buksmärtor. Var aktsam även med folien godiset är inslaget i.
- Vindruvor och russin är farligt för hunden att äta. De kan ge akuta livshotade njurbesvär.
- Saffran är också giftigt, men det behövs att hunden fått i sig en ganska stor mängd för att det ska bli farligt.
- Bulldeg jäser och sväller i magen och hunden kan bli berusad av alkoholen som bildas vid jäsningen.
- Nötter kan fastna i halsen eller i tarmen och det kan behövas operation för att få bort stoppet.
- Fåglarnas julgodis talgbollar och skinkas fettsvål är väldigt fett och hundar kan drabbas av bukspottskörtelinflammation om de få i sig för mycket.
Julpynt och växter
- Se till att julgranen är väl förankrad så hunden inte kan välta den. Glaskulor går lätt sönder och hunden kan skära sig/ få i sig. Undvik paket under granen om du har en nyfiken hund.
- Snören och pynt på julklapparna är livsfarliga om hunden får i sig dem. Snören löses inte upp utan kan trassla ihop sig och fastna i tarmarna.
- Flera av våra vackra julblommor är tyvärr gifitga för hundar. Se till att de inte kommer åt: amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett, tulpan och tidlösa.
- Levande ljus är så lätt att djuren välter. Lämna aldrig tända ljus utan uppsyn
Mer att tänka på
- Var extra uppmärksam vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana.
- Var uppmärksam så att hunden inte smiter ut ifall det är mycket folk som går ut och in genom ytterdörren. Det är hemskt att behöva leta efter sin försvunna hund under jul och nyår.
- Ta inte med hunden där fyrverkerier avfyras. Hundar har känsliga öron och de kan även bli rädda av ljusskenet.
- Lämna inte hunden ensam hemma. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketer och smällare.
- Rasta hunden innan det smällandet börjar och ha då hunden kopplad med dubbla halsband/sele under promenaden så att den inte kan slita/ ta sig ur och rusa iväg i panik.
- Har du en hund som gillar att åka bil så kan ni ta en tur till någon lugn plats när det smäller som mest.
- Bli inte arg på en rädd hund. Om hunden helst vill gömma sig så låt den göra det.
- Res bort med din rädda hund över nyår om du har möjlighet till det. Hotell i närheten av flygplatser brukar vara ett bra alternativ.
- Har din hund stor rädsla så kontakta veterinär i god tid innan för rådgivning om medicinering
- Ta reda på vilken klinik i din närhet som har jouröppet under helgerna.
KlickerträningEn text jag skrev för några år sen om klickerträning/shaping2020.06.26 I klickerträning använder man sig av operant betingning – en inlärningsform där det rätta beteendet belönas och därmed ökas sannolikheten att det upprepas Klickerträning används inom många olika områden förutom i hundträning. Det används på hästar, höns, lamor, elefanter, apor, grisar och inte minst i delfinträning, där grunden till de kunskaper som finns idag kommer ifrån. Klickerträning handlar om förstärkning av ett beteende i rätt ögonblick. Förstärkningen/belöningen kan vara vad som helst som hunden tycker om. Godis, kel, leksak, en favoritövning mm. Klicket talar om för hunden vilket beteende som leder till belöning. Timing Timingen är viktig. Dvs.. att man klickar i exakt rätt ögonblick. För det är beteendet som du klickar för som du förstärker. Och ett klick leda alltid till belöning. Tänkt dig att du fotar med en kamera. Det som kameran fångar är det du förstärker. Det är fotot du vill belöna. Belöningsplacering. Klicka för beteende och förstärk positionen av det. T.ex. om du vill att hunden skall lära sig snurra. Klicka för att hunden vänder på huvudet och lägg belöningen längre fram i snurren, så att hunden söker sig framåt i rörelsen. Glöm bestraffningar Träna på positiv förstärkning. Tänk på vad du vill att hundens skall utföra istället för hur du skall få bort ett beteende. När hunden bjuder på olika beteenden, välj att förstärka det du vill att hundens skall utför och ignorera, låt blir att förstärka, det du inte vill att hunden skall utföra. Kommendera inte hunden! Den förstår inte vårt språk, alla ord och tecken måste läras in. Visa hunden vilket beteende du vill att den skall utföra och sedan sätter du namn på beteendet. Klicket är inget kommando, ljuder är enbart positivt för hunden och visar att den precis utfört något bra och förtjänar en belöning (godis eller liknande). Man skall aldrig klicka för att få uppmärksamhet eller för att kalla in. Då förlorar klickern sin betydelse och blir en inkallningssignal. Däremot är den ett ypperligt redskap i inkallningsträningen. Man klickar när hunden kommer, eller när hunden tar kontakt för att visa att hunden gjort rätt och för att förstärka det beteendet. Vi kan forma de beteenden vi vill, genom att förstärka det eller den del som ingår i beteendet. Detta kallas Shaping. Man sätter upp ett mål för inlärningen och delar sedan in detta i små delar som man successivt tränar in. Tex Snurra runt som vi använde i exemplet ovan. Man börjar med att klicka för minsta rörelse åt sidan med nosen. När hunden förstår det, är nästa steg att vänta på att den vrider huvudet längre, sedan halsen, framdelen osv. Man kan också använda en Target för att lära hunden beteenden. Hand eller targetstav hade kunnat användas i detta exempel. Klicka in hunden Välj ett godis din hund tycker är väldigt gott. Klicka och ge godis, klicka och ge godis. Upprepa 7-10 ggr. Ta en paus och upprepa detta ca 10 ggr. Snabbt kommer hunden associera klicket med godis. Man kan lätt se att hunden förstår genom att vänta tills den har sin uppmärksamhet på annat håll. Klickar du då och hunden vänder uppmärksamheten mot dig vet du att den är inklickad. Nedan väldigt förenklat hur det fungerar. Momentet delas med fördel in i många fler små delar. Yagah på bilderna är van att jobba med shaping och tänker mycket själv och bjuder på mycket. Vad skall jag göra för att få godisen? Jag vet… snurra runt… Nej, inte det….Tänk!!! Tänk tänk…. skulle ju ligga…. …rulla runt kanske…provar. Ett klick…det var ju rätt! JAAA GODIS… MUMS! En gång till! |
Var rädda om era hundar i värmen 20200625 Din hund upplever värmen mycket starkare än vad du gör, då de har en högre kroppstemperatur, päls och har mycket svårare än oss att bli av med överskottsvärmen. Hundar har inte svettkörtlar i huden och kan därför inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas på det sätt som vi gör. Vi bildar svett som avdunstar och kyler hudytan och reglerar på så sätt vår kroppstemperatur. Hundar har enbart svettkörtlar i tassarna. Hos dem regleras istället temperaturen via slemhinnorna i nos, munhåla och tunga. De hässjar/flåsar för att skapa avkylning. Är luften i omgivningen är för varm fungerar inte flåsandet för att sänka kroppstemperaturen. Hunden blir då överhettad och kan snabbt förlora medvetandet. När de flåsar förlorar de mycket vätska och riskerar att bli uttorkade. Hundens normala kroppstemperatur är ca 38,5 grader. Börjar temperaturen stiga kan de riskera att få värmeslag. Går temperaturen över 41 grader börjar det bli skadligt för hunden. När den kommer över 42 grader börjar celler och proteiner i kroppen att förändras och kan leda till svåra inre skador. Hunden kan också hamna i chock vilket är livshotande. Vid chock har blodtryck och blodflöde sjunkit så mycket att kroppen inte får tillräckligt med syre och näring. Värmeslag kan leda till hjärtstopp och död. Tecken på överhettning: · Brist i uppmärksamhet, stirrighet, förvirring, orolighet · Glasartad blick · Överdrivet dreglande · Ökad hjärtfrekvens / Ökad puls · Yrsel, brist på koordination tex hunden ramlar under promenad. Vinglighet · Överdrivet hässjande Andningssvårigheter, flåsande och flämtande. · Diarré och/eller kräkningar · Bleka slemhinnor · Röda och/eller torra slemhinnor i munnen. · Röda och/eller torra slemhinnor i ögonen. · Dåsighet /orkeslöshet · Medvetslöshet, svimning · Förhöjd kroppstemperatur/feber · Hunden söker sig till vatten och kyla, till exempel kalla golv. Kontakta alltid veterinär om du misstänker överhettning! Brist på koordination, förvirring och liknande beteenden beror på att hjärnan inte fungerar som den skall vid väldigt hög kroppstemperatur. Försök själv att långsamt och försiktigt kyla ner hunden även om du är på väg till veterinärer. · Håll hunden stilla. Svep in i blöta handdukar och/eller bada/duscha den om det finns möjlighet till det. Det är bra om den blir blöt ända in på skinnet. Försök att kyla ner lufttemperaturen runt hunden, en fläkt, fläkta med handduk eller liknande. · Ge vatten att dricka men tvinga den inte. Dricker hunden inte, fukta dess tunga och slemhinnor. Använd svalt, men inte iskallt vatten eller is. Dels för att det är obehagligt dels för att det gör att blodkärlen i huden ihop sig och man en sämre avkylning. · Ta tempen. Den ska ner till normaltemperatur, inte mindre. Hundens normaltemperatur är runt 38,5 grader. Vid 40 grader är det dags att sluta kyla hunden för att inte riskera att den för undertemperatur, men fortsätt mäta temperaturen så att den varken stiger igen eller bli för låg. · Febernedsättande mediciner hjälper inte vid värmeslag. Det är lätt hänt att hundar får värmeslag då de lämnas i en bil. Redan vid ganska mild värme ute kan temperaturen alldeles för hög inne i bilen. Även om fönster lämnats öppet blir luftcirkulationen för dålig i bilen. Inga djur får lämnas om temperaturen där de förvaras riskerar att gå över +25 eller under -5 grader Vid motion i varmt väder, hårt arbete, till exempel jakt eller tävling av något slag, i varmt väder var extra uppmärksam på hundens temperatur. Ge många pauser i skuggan med tillgång till vatten. Arbetande hundar är ofta så inne i sitt jobb och märker inte av att de blir varma och törstiga. Särskilt utsatta hundar Alla hundar kan riskera att bli överhettade, men det finns några raser som är mer utsatta än andra. · Hundar med tjock päls. · Överviktiga hundar · Äldre hundar · Unga hundar · Hundar med andningsproblem av medicinska orsaker eller hjärtproblem. · Brachycefala raser (trubbnosiga) Naturligtvis är att förebygga en överhettning hos din hund det bästa du kan göra är. Begränsa utomhusaktiviteter då det är extra varmt eller hög luftfuktighet, se till att det finns både bra med skugga och gott om friskt vatten, och aldrig lämna hunden i en parkerad bil. Använd kylväst/kylduk/kyldyna om ni aktiverar er mer aktivt, kanske fungerar aktivering i vatten. Promenera eller aktivera gärna på morgonen eller senare på kvällen när det är svalare. Undvik asfalt som blir väldigt hett och kan bränna hundens tassar. Pausa och ge vatten även på vanliga promenader. |