Blogg

En text jag skrev för ganska länge sen om klickerträning/shaping

2020.06.26

I klickerträning använder man sig av operant betingning – en inlärningsform där det rätta beteendet belönas och därmed ökas sannolikheten att det upprepas

Klickerträning används inom många olika områden förutom i hundträning. Det används på hästar, höns, lamor, elefanter, apor, grisar och inte minst i delfinträning, där grunden till de kunskaper som finns idag kommer ifrån.

Klickerträning handlar om förstärkning av ett beteende i rätt ögonblick. Förstärkningen/belöningen kan vara vad som helst som hunden tycker om. Godis, kel, leksak, en favoritövning mm. Klicket talar om för hunden vilket beteende som leder till belöning.
Timing
Timingen är viktig. Dvs.. att man klickar i exakt rätt ögonblick. För det är beteendet som du klickar för som du förstärker. Och ett klick leda alltid till belöning.
Tänkt dig att du fotar med en kamera. Det som kameran fångar är det du förstärker. Det är fotot du vill belöna.


Belöningsplacering.
Klicka för beteende och förstärk positionen av det. T.ex. om du vill att hunden skall lära sig snurra. Klicka för att hunden vänder på huvudet och lägg belöningen längre fram i snurren, så att hunden söker sig framåt i rörelsen.

Glöm bestraffningar
Träna på positiv förstärkning. Tänk på vad du vill att hundens skall utföra istället för hur du skall få bort ett beteende.
När hunden bjuder på olika beteenden, välj att förstärka det du vill att hundens skall utför och ignorera, låt blir att förstärka, det du inte vill att hunden skall utföra.

Kommendera inte hunden! Den förstår inte vårt språk, alla ord och tecken måste läras in. Visa hunden vilket beteende du vill att den skall utföra och sedan sätter du namn på beteendet. Klicket är inget kommando, ljuder är enbart positivt för hunden och visar att den precis utfört något bra och förtjänar en belöning (godis eller liknande).
Man skall aldrig klicka för att få uppmärksamhet eller för att kalla in. Då förlorar klickern sin betydelse och blir en inkallningssignal. Däremot är den ett ypperligt redskap i inkallningsträningen. Man klickar när hunden kommer, eller när hunden tar kontakt för att visa att hunden gjort rätt och för att förstärka det beteendet.
Vi kan forma de beteenden vi vill, genom att förstärka det eller den del som ingår i beteendet. Detta kallas Shaping. Man sätter upp ett mål för inlärningen och delar sedan in detta i små delar som man successivt tränar in.
Tex
Snurra runt som vi använde i exemplet ovan. Man börjar med att klicka för minsta rörelse åt sidan med nosen. När hunden förstår det, är nästa steg att vänta på att den vrider huvudet längre, sedan halsen, framdelen osv.
Man kan också använda en Target för att lära hunden beteenden. Hand eller targetstav hade kunnat användas i detta exempel.
 
Klicka in hunden
Välj ett godis din hund tycker är väldigt gott. Klicka och ge godis, klicka och ge godis. Upprepa 7-10 ggr. Ta en paus och upprepa detta ca 10 ggr.

Snabbt kommer hunden associera klicket med godis.
Man kan lätt se att hunden förstår genom att vänta tills den har sin uppmärksamhet på annat håll. Klickar du då och hunden vänder uppmärksamheten mot dig vet du att den är inklickad.

Nedan väldigt förenklat hur det fungerar. Momentet delas med fördel in i många fler små delar.
Yagah på bilderna är van att jobba med shaping och tänker mycket själv och bjuder på mycket.

Vad skall jag göra för att få godisen?

Jag vet… snurra runt…

Nej, inte det….Tänk!!!

Tänk tänk…. skulle ju ligga….
…rulla runt kanske…provar.


Ett klick…det var ju rätt!

JAAA GODIS…


MUMS!


En gång till!


Var rädda om era hundar i värmen
20200625

Din hund upplever värmen mycket starkare än vad du gör, då de har en högre kroppstemperatur, päls och har mycket svårare än oss att bli av med överskottsvärmen.
Hundar har inte svettkörtlar i huden och kan därför inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas på det sätt som vi gör.  Vi bildar svett som avdunstar och kyler hudytan och reglerar på så sätt vår kroppstemperatur.

Hundar har enbart svettkörtlar i tassarna. Hos dem regleras istället temperaturen via slemhinnorna i nos, munhåla och tunga. De hässjar/flåsar för att skapa avkylning.
Är luften i omgivningen är för varm fungerar inte flåsandet för att sänka kroppstemperaturen. Hunden blir då överhettad och kan snabbt förlora medvetandet.  När de flåsar förlorar de mycket vätska och riskerar att bli uttorkade.


Hundens normala kroppstemperatur är ca 38,5 grader. Börjar temperaturen stiga kan de riskera att få värmeslag. Går temperaturen över 41 grader börjar det bli skadligt för hunden.
När den kommer över 42 grader börjar celler och proteiner i kroppen att förändras och kan leda till svåra inre skador.
Hunden kan också hamna i chock vilket är livshotande. Vid chock har blodtryck och blodflöde sjunkit så mycket att kroppen inte får tillräckligt med syre och näring.
Värmeslag kan leda till hjärtstopp och död.

Tecken på överhettning:
·         Brist i uppmärksamhet, stirrighet, förvirring, orolighet
·         Glasartad blick
·         Överdrivet dreglande
·         Ökad hjärtfrekvens / Ökad puls
·         Yrsel, brist på koordination tex hunden ramlar under promenad. Vinglighet
·         Överdrivet hässjande Andningssvårigheter, flåsande och flämtande.
·         Diarré och/eller kräkningar
·         Bleka slemhinnor
·         Röda och/eller torra slemhinnor i munnen.
·         Röda och/eller torra slemhinnor i ögonen.
·         Dåsighet /orkeslöshet
·         Medvetslöshet, svimning
·         Förhöjd kroppstemperatur/feber
·         Hunden söker sig till vatten och kyla, till exempel kalla golv.

Kontakta alltid veterinär om du misstänker överhettning!
 
Brist på koordination, förvirring och liknande beteenden beror på att hjärnan inte fungerar som den skall vid väldigt hög kroppstemperatur.
 
Försök själv att långsamt och försiktigt kyla ner hunden även om du är på väg till veterinärer.
·         Håll hunden stilla. Svep in i blöta handdukar och/eller bada/duscha den om det finns möjlighet till det. Det är bra om den blir blöt ända in på skinnet.
Försök att kyla ner lufttemperaturen runt hunden, en fläkt, fläkta med handduk eller liknande.  
·         Ge vatten att dricka men tvinga den inte. Dricker hunden inte, fukta dess tunga och slemhinnor.
Använd svalt, men inte iskallt vatten eller is. Dels för att det är obehagligt dels för att det gör att blodkärlen i huden ihop sig och man en sämre avkylning.
·         Ta tempen. Den ska ner till normaltemperatur, inte mindre. Hundens normaltemperatur är runt 38,5 grader. Vid 40 grader är det dags att sluta kyla hunden för att inte riskera att den för undertemperatur, men fortsätt mäta temperaturen så att den varken stiger igen eller bli för låg.
·         Febernedsättande mediciner hjälper inte vid värmeslag.
 
Det är lätt hänt att hundar får värmeslag då de lämnas i en bil. Redan vid ganska mild värme ute kan temperaturen alldeles för hög inne i bilen. Även om fönster lämnats öppet blir luftcirkulationen för dålig i bilen.
Inga djur får lämnas om temperaturen där de förvaras riskerar att gå över +25 eller under -5 grader
Vid motion i varmt väder, hårt arbete, till exempel jakt eller tävling av något slag, i varmt väder var extra uppmärksam på hundens temperatur.
Ge många pauser i skuggan med tillgång till vatten. Arbetande hundar är ofta så inne i sitt jobb och märker inte av att de blir varma och törstiga.Särskilt utsatta hundar
Alla hundar kan riskera att bli överhettade, men det finns några raser som är mer utsatta än andra.
·         Hundar med tjock päls.
·         Överviktiga hundar
·         Äldre hundar
·         Unga hundar
·         Hundar med andningsproblem av medicinska orsaker eller hjärtproblem.
·         Brachycefala raser (trubbnosiga)
 
Naturligtvis är att förebygga en överhettning hos din hund det bästa du kan göra är.
Begränsa utomhusaktiviteter då det är extra varmt eller hög luftfuktighet, se till att det finns både bra med skugga och gott om friskt vatten, och aldrig lämna hunden i en parkerad bil.
Använd kylväst/kylduk/kyldyna om ni aktiverar er mer aktivt, kanske fungerar aktivering i vatten.
Promenera eller aktivera gärna på morgonen eller senare på kvällen när det är svalare. Undvik asfalt som blir väldigt hett och kan bränna hundens tassar. Pausa och ge vatten även på vanliga promenader.