Lure coursing

2022-04-08

 Foto: Johanna Wettering

Många frågar vad Lure coursing är när jag berättar att jag ( Lotta) tävlar i detta med mina faraohundar.

Lure coursing är bruksprov för vinthundar, och för några raser av vinthundstyp ur grupp 5 som mina. Det är en form av simulerad harjakt och syftet är att bevara dessa rasers rastypiska hetsjakt.  

En lina med en attrapp – en lure,  vanligtvis i form av plastremsor, i ena änden dras mellan trissor uppsatta på ett stort öppet fält.
Trasan representerar haren och vägen linan dras skall efterlikna harens flykt med svängar i olika riktningar precis som den gör.

Hundarna jagar två och två för att driva och fälla bytet. Banan är normalt mellan 700-100 meter. Domarna bedömer hundarna efter 5 kriterier:

 • Uthållighet
 • Rörlighet
 • Entusiasm
 • Följsamhet
 • Fart

Lure coursing blev 1999 bruksprov för vinthundarna och några vinthundslika urhundsraser ur grupp 5, men sporten har funnits i Sverige sedan slutet av 1970-talet. All lure coursingverksamhet ligger under Svenska Vinthundsklubben.

För att tävla krävs licens vilket hundarna tar genom att springa flera godkända licenslopp, ensamma och tillsammans med andra. Detta för att se att hunden kan springa på trasa och tillsammans med andra hundar. Munkorg är krav på träning och tävling.

Det finns både nationella och internationella tävlingar liksom olika klasser, tex kan inte gr 5 raserna tävla om internationellt lurecoursingchampionat.

Certifikat/CERT (och CACIL -internationellt cert ) delas ut till de bäst placerade hundarna vid ett prov som nått rätt poängnivå. Det behövs 3 CERT över två tävlingsäsonger för ett lure coursing-championat i Sverige. Det är lite olika nationella regler i olika länder.

För dig som vill läsa mer: regler

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

3 tips
Att tänka på i utställningsringen

2020-02-11

 

1. Hunden i centrum.
Du skall alltid visa din hund från dess allra bästa sida. Jobba hela tiden du är i ringen. Du vet aldrig när domaren kastar blicken på just din hund.
Behöver din hund vila när ni väntar med ett större antal hundar innan. Dölj din hund för domaren genom att stå emellan den och domaren.

 1. Ringentré
  Tänk på hur du kommer in i ringen med din hund.
  Det första intrycket är otroligt viktigt. Redan innan du tar steget in skall hunden vara med och i arbete.
  Är din hunds starka sida rörelser? Ge domaren en snygg trav från andra sidan ringen.
  Är den bäst i ståendet, gå in där du skall ställa upp och ge domaren en outstanding siluett.


 2. Attityden.
  Även om du är osäker och nervös så visa upp er med ett leende. Visa att du är stolt över din hund och att den ju helt klart är dagens bästa.
  Om du inte känner det, Fake It. Du kan själv påverka din och din hunds känsla genom en bra hållning och ett leende.
  Ha en plan innan du går in så du känner dig trygg i vad du skall göra.

 

3-utställningstips

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

-“Your dog is doing the best it can with the information you are providing.”

2021.01.12

Din hund gör sitt bästa med den information du ger den.

Känns det som du inte får det resultat du vill, eller att du inte når fram till din hund. Ta ett steg tillbaka och titta på vad det är för information du ger honom/henne.
Be en vän filma din träning eller filma själv och analysera hur du agerar, vilka signaler du ger till din hund. Titta tex på dina kroppshållning, dina rörelser och vad det är du belönar.
Ibland är det bra att även låta någon annan titta och ge coaching och feedback.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Inomhusaktivering
2021.01.06

Denna vintern är speciellt grå och trist.  
Bara regn , ialla fall här i Göteborg även om det idag kommit lite snö,  och med coronaläget är det svårt att ge sig iväg och göra saker. Men med lite inomhusaktivering blir allt lite roligare.

Tänk på att ni skall jobba steg för steg! Belöna alla små framsteg. Ett helt moment tar tid att få fram och vägen dit ger massor av bra aktivering.

1.Kreativitetslek

Här finns inga rätt eller fel, hunden får prova sig fram och får belöning för allt den hittar på. Sitta, ligga, dutta med nosen, hämta bollen. Allt den bjuder på belönas

2. Gömma godis
I handduk
Börja med att gömma godisbiten under handukskanten, försvåra fram tills du kan knyta in godisen och låta hunden knyta upp och hitta belöningen.

Under plastburk, kartong
Lägg godis under en burk eller kartong, eller flera och låt hunden lösa hur den skall få ut belöningen. Försvåra med flera burkar eller kartonger i varandra. Var kreativ!

I toarulle
Vik in godis i en toarulle och låt hunden öppna och hitta belöningen.

Gömma och låta hunden söka godis
Låt hunden vänta i ett annat rum medan du gömmer godis. Låt hunden söka reda på godiset.
Göm på enkla ställen till att börja med och försvåra allteftersom.

I ”labyrint”
Lägg godiset så hunden för leta sig runt stolar/kompostgaller för att nå

Avsluta sökövningarna med ett frikommando så din hund vet att den har hittat alla bitar och kan sluta att leta.

3. Balans/kroppskontroll

På saker
Bra för att öva kroppskontroll. Försök få hunden att rymma alla fyra tassar på en kudde, en lägre låda, bok för en liten hund. Börja med större yta att stå på och försvåra med allt mindre och två ytor, en för frambenen och en för bakbenen Prova även med att variera underlaget.

Gå i låda
Ännu en övning för kroppskontroll. Få hunden att ställa sig med alla tassar i en låda. Försvåra med mindre storlek på lådan.

4. Hämta saker/ städa

Lär din hund att städa upp sina leksaker och lägga dem i en speciell låda.

På samma sätt kan du lära den att hämta en viss sak, leksak eller matskålen..

Var noga med att träna mycket på den sista delen i övningen, avlämnandet.

Var noga med hunden lär sig att belöningen kommer först när du får saken i handen eller i den speciella lådan så den inte släpper saken för tidigt

5. Snurra runt/ rulla runt

Snurra runt
Starta med hunden framför dig, vänd mot dig. Håll en godisbit ovanför nosen och för den sakta mot hundens svansrot.
Gör det i en takt så hunden förstår att den skall följa med runt. Belöna ofta i början i den riktning du vill att hunden skall röra sig. Lägg på kommandot när hunden kan momentet.

Rulla runt
Görs på samma sätt som snurra fast med hunden liggande

 Här hur jag shapeade in rulla med en ung tant Yagah.

Vad skall jag göra för att få godisen?

Jag vet… snurra runt…

Nej, inte det….Tänk!!!


Tänk tänk…. skulle ju ligga….…rulla runt kanske…provar.


Ett klick…det var ju rätt!

JAAA GODIS…


MUMS!


En gång till!

Fler förslag

 • Lägg godis (alt. boll) på nosen
 • Godissök
 • Vacker tass
 • Slalom
 • High 5/10
 • Sitt vackert
 • Backa
 • Krypa
 • Kurragömma
 • Ta av dina strumpor/ skor / vantar / mössa
 • Stänga/öppna skåpsluckor/lådor
 • Tända ljuset
 • Viska
 • Spela död
 • Ligga på sidan
 • Putta på boll med nosen / sparka boll med tassarna

Trevlig aktivering!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Frisignal/ frikommando

2020.12.29Vikten av Frisignal/Frikommando

Varför reser sig min hund direkt då den fått sin belöning?

När du tränar in tex  läggande är det helt rätt att belöna direkt då hunden lägger sig ner, men när den förstår att det är ligg du menar, så är det dags att dra ut på belöningen lite och variera tiden innan belöningen kommer.
Du bör även belöna fler gånger med hunden i vald position. Anpassa belöningsplaceringen så att hunden stannar kvar. Ge belöning och sedan din frisignal. Var noga att vara snabb och ge signalen INNAN din hund reser sig/ändrar position.

Vad är då ett frikommando?

Ett frikommando berättar för hunden att den inte längre behöver utföra det du har bett den om. Att övningen/momentet är slut. Det kan vara olika ord, vilket väljer du efter vad som passar dig.
Fri, slut, varsågod, hopp o lek, klar…

Var tydlig.

Var alltid tydlig med vad du vill. Sitt tex betyder sitt kvar tills nytt kommando kommer. Var konsekvent med detta så kommer hunden snabbt lära sig vad det är du vill.

Ni som går på mina ringträningar vet hur jag tänker runt stadgan i ståendet. Här använder jag mig inte av ord, vilket jag iofs också skulle kunna göra, utan höjd hand betyder stanna och stå kvar tills nytt kommando kommer.

Hur du tränar in låg-hög hand kommer i ett inlägg om några veckor .

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Klickerträning
2020.12.21I klickerträning använder man sig av operant betingning – en inlärningsform där det rätta beteendet belönas och därmed ökas sannolikheten att just det beteendet upprepas


Klickerträning används inom många olika områden förutom i hundträning. Det används tex på hästar, höns, lamor, elefanter, apor, grisar och inte minst i delfinträning, där grunden till de kunskaper som finns idag kommer ifrån.

Klickerträning handlar om förstärkning av ett beteende i rätt ögonblick. Förstärkningen/belöningen kan vara vad som helst som hunden tycker om. Godis, kel, leksak, en favoritövning mm. Klicket talar om för hunden vilket beteende som leder till belöning.

Timing
Timingen är viktig. Dvs.. att man klickar i exakt rätt ögonblick. För det är beteendet som du klickar för som du förstärker. Och ett klick leda alltid till belöning.

Tänkt dig att du fotar med en kamera. Det som kameran fångar är det du förstärker. Klicket är den fotot. Det är fotot du vill belöna.

Belöningsplacering.

Klicka för beteende och förstärk positionen av det. T.ex. om du vill att hunden skall lära sig snurra. Klicka för att hunden vänder på huvudet och lägg belöningen längre fram i snurren, så att hunden söker sig framåt i rörelsen.

Glöm bestraffningar och nej

Träna på positiv förstärkning. Tänk på vad du vill att hundens skall utföra istället för hur du skall få bort ett beteende.

När hunden bjuder på olika beteenden, välj att förstärka det du vill att hundens skall utför och ignorera, låt blir att förstärka, det du inte vill att hunden skall utföra.

Kommendera inte hunden! Den förstår inte vårt språk, alla ord och tecken måste läras in. Visa hunden vilket beteende du vill att den skall utföra och först då hunden kan sätter du namn på beteendet.
Klicket är inget kommando, ljuder är enbart positivt för hunden och visar att den precis utfört något bra och förtjänar en belöning (godis eller liknande).

Man skall aldrig klicka för att få uppmärksamhet eller för att kalla in. Däremot är den ett ypperligt redskap i inkallningsträningen. Man klickar när hunden kommer, eller när hunden tar kontakt för att visa att hunden gjort rätt och för att förstärka det beteendet.

Vi kan forma de beteenden vi vill, genom att förstärka det eller den del som ingår i beteendet. Detta kallas Shaping. Man sätter upp ett mål för inlärningen och delar sedan in detta i små delar som man successivt tränar in.

Tex

Snurra runt tex ( kommer i ett senare inlägg) Man börjar med att klicka för minsta rörelse åt sidan med nosen. När hunden förstår det, är nästa steg att vänta på att den vrider huvudet längre, sedan halsen, framdelen osv.

Man kan också använda en Target för att lära hunden beteenden. Hand eller targetstav hade kunnat användas i detta exempel.

Klicka in hunden

Välj ett godis din hund tycker är väldigt gott. Ge så bitar då du kommer belöna många gånger. Klicka och ge godis, klicka och ge godis. Upprepa 7-10 ggr. Ta en paus och upprepa detta ca 10 ggr.

Snabbt kommer hunden associera klicket med godis.
Man kan lätt se att hunden förstår genom att vänta tills den har sin uppmärksamhet på annat håll. Klickar du då och hunden vänder uppmärksamheten mot dig vet du att den är inklickad.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Att tänka på under jul och nyår
20201217

Jul är ju glädjens högtid och visst vill vi att även våra hundar skall vara med och känna detta. Men det finns lite extra att tänka på under årets sista helger.


Julbord och godis

 • Julbordet, mycket av vår julmat är för fet, salt/kryddig eller för söt för våra hundar. Låt inte julmat och godis stå framme obevakat. Håll ett öga på mindre barn som är generösa och bjuder på godsaker.
 • Choklad innehåller teobromin som är giftigt för hundar och ju mer kakao chokladen innehåller desto större risk är det för förgiftning. Symptomen är illamående, de dreglar, kräks, får diarré och får buksmärtor. Var aktsam även med folien godiset är inslaget i.
 • Vindruvor och russin är farligt för hunden att äta. De kan ge akuta livshotade njurbesvär.
 • Saffran är också giftigt, men det behövs att hunden fått i sig en ganska stor mängd för att det ska bli farligt.
 • Bulldeg jäser och sväller i magen och hunden kan bli berusad av alkoholen som bildas vid jäsningen.
 • Nötter kan fastna i halsen eller i tarmen och det kan behövas operation för att få bort stoppet.
 • Fåglarnas julgodis talgbollar och skinkas fettsvål är väldigt fett och hundar kan drabbas av bukspottskörtelinflammation om de få i sig för mycket.

Julpynt och växter

 • Se till att julgranen är väl förankrad så hunden inte kan välta den. Glaskulor går lätt sönder och hunden kan skära sig/ få i sig. Undvik paket under granen om du har en nyfiken hund.
 • Snören och pynt på julklapparna är livsfarliga om hunden får i sig dem. Snören löses inte upp utan kan trassla ihop sig och fastna i tarmarna.
 • Flera av våra vackra julblommor är tyvärr gifitga för hundar. Se till att de inte kommer åt: amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett, tulpan och tidlösa.
 • Levande ljus är så lätt att djuren välter. Lämna aldrig tända ljus utan uppsyn

Mer att tänka på

 • Var extra uppmärksam vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana.
 • Var uppmärksam så att hunden inte smiter ut ifall det är mycket folk som går ut och in genom ytterdörren. Det är hemskt att behöva leta efter sin försvunna hund under jul och nyår.
 • Ta inte med hunden där fyrverkerier avfyras. Hundar har känsliga öron och de kan även bli rädda av ljusskenet.
 • Lämna inte hunden ensam hemma. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketer och smällare.
 • Rasta hunden innan det smällandet börjar och ha då hunden kopplad med dubbla halsband/sele under promenaden så att den inte kan slita/ ta sig ur och rusa iväg i panik.
 • Har du en hund som gillar att åka bil så kan ni ta en tur till någon lugn plats när det smäller som mest. 
 • Bli inte arg på en rädd hund. Om hunden helst vill gömma sig så låt den göra det.
 • Res bort med din rädda hund över nyår om du har möjlighet till det. Hotell i närheten av flygplatser brukar vara ett bra alternativ.
 • Har din hund stor rädsla så kontakta veterinär i god tid innan för rådgivning om medicinering
 • Ta reda på vilken klinik i din närhet som har jouröppet under helgerna.Klickerträning

En text jag skrev för några år sen om klickerträning/shaping

2020.06.26

I klickerträning använder man sig av operant betingning – en inlärningsform där det rätta beteendet belönas och därmed ökas sannolikheten att det upprepas

Klickerträning används inom många olika områden förutom i hundträning. Det används på hästar, höns, lamor, elefanter, apor, grisar och inte minst i delfinträning, där grunden till de kunskaper som finns idag kommer ifrån.

Klickerträning handlar om förstärkning av ett beteende i rätt ögonblick. Förstärkningen/belöningen kan vara vad som helst som hunden tycker om. Godis, kel, leksak, en favoritövning mm. Klicket talar om för hunden vilket beteende som leder till belöning.
Timing
Timingen är viktig. Dvs.. att man klickar i exakt rätt ögonblick. För det är beteendet som du klickar för som du förstärker. Och ett klick leda alltid till belöning.
Tänkt dig att du fotar med en kamera. Det som kameran fångar är det du förstärker. Det är fotot du vill belöna.


Belöningsplacering.
Klicka för beteende och förstärk positionen av det. T.ex. om du vill att hunden skall lära sig snurra. Klicka för att hunden vänder på huvudet och lägg belöningen längre fram i snurren, så att hunden söker sig framåt i rörelsen.

Glöm bestraffningar
Träna på positiv förstärkning. Tänk på vad du vill att hundens skall utföra istället för hur du skall få bort ett beteende.
När hunden bjuder på olika beteenden, välj att förstärka det du vill att hundens skall utför och ignorera, låt blir att förstärka, det du inte vill att hunden skall utföra.

Kommendera inte hunden! Den förstår inte vårt språk, alla ord och tecken måste läras in. Visa hunden vilket beteende du vill att den skall utföra och sedan sätter du namn på beteendet. Klicket är inget kommando, ljuder är enbart positivt för hunden och visar att den precis utfört något bra och förtjänar en belöning (godis eller liknande).
Man skall aldrig klicka för att få uppmärksamhet eller för att kalla in. Då förlorar klickern sin betydelse och blir en inkallningssignal. Däremot är den ett ypperligt redskap i inkallningsträningen. Man klickar när hunden kommer, eller när hunden tar kontakt för att visa att hunden gjort rätt och för att förstärka det beteendet.
Vi kan forma de beteenden vi vill, genom att förstärka det eller den del som ingår i beteendet. Detta kallas Shaping. Man sätter upp ett mål för inlärningen och delar sedan in detta i små delar som man successivt tränar in.
Tex
Snurra runt som vi använde i exemplet ovan. Man börjar med att klicka för minsta rörelse åt sidan med nosen. När hunden förstår det, är nästa steg att vänta på att den vrider huvudet längre, sedan halsen, framdelen osv.
Man kan också använda en Target för att lära hunden beteenden. Hand eller targetstav hade kunnat användas i detta exempel.
 
Klicka in hunden
Välj ett godis din hund tycker är väldigt gott. Klicka och ge godis, klicka och ge godis. Upprepa 7-10 ggr. Ta en paus och upprepa detta ca 10 ggr.

Snabbt kommer hunden associera klicket med godis.
Man kan lätt se att hunden förstår genom att vänta tills den har sin uppmärksamhet på annat håll. Klickar du då och hunden vänder uppmärksamheten mot dig vet du att den är inklickad.

Nedan väldigt förenklat hur det fungerar. Momentet delas med fördel in i många fler små delar.
Yagah på bilderna är van att jobba med shaping och tänker mycket själv och bjuder på mycket.

Vad skall jag göra för att få godisen?

Jag vet… snurra runt…

Nej, inte det….Tänk!!!

Tänk tänk…. skulle ju ligga….
…rulla runt kanske…provar.


Ett klick…det var ju rätt!

JAAA GODIS…


MUMS!


En gång till!


 
Var rädda om era hundar i värmen
20200625

Din hund upplever värmen mycket starkare än vad du gör, då de har en högre kroppstemperatur, päls och har mycket svårare än oss att bli av med överskottsvärmen.
Hundar har inte svettkörtlar i huden och kan därför inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas på det sätt som vi gör.  Vi bildar svett som avdunstar och kyler hudytan och reglerar på så sätt vår kroppstemperatur.

Hundar har enbart svettkörtlar i tassarna. Hos dem regleras istället temperaturen via slemhinnorna i nos, munhåla och tunga. De hässjar/flåsar för att skapa avkylning.
Är luften i omgivningen är för varm fungerar inte flåsandet för att sänka kroppstemperaturen. Hunden blir då överhettad och kan snabbt förlora medvetandet.  När de flåsar förlorar de mycket vätska och riskerar att bli uttorkade.


Hundens normala kroppstemperatur är ca 38,5 grader. Börjar temperaturen stiga kan de riskera att få värmeslag. Går temperaturen över 41 grader börjar det bli skadligt för hunden.
När den kommer över 42 grader börjar celler och proteiner i kroppen att förändras och kan leda till svåra inre skador.
Hunden kan också hamna i chock vilket är livshotande. Vid chock har blodtryck och blodflöde sjunkit så mycket att kroppen inte får tillräckligt med syre och näring.
Värmeslag kan leda till hjärtstopp och död.

Tecken på överhettning:
·         Brist i uppmärksamhet, stirrighet, förvirring, orolighet
·         Glasartad blick
·         Överdrivet dreglande
·         Ökad hjärtfrekvens / Ökad puls
·         Yrsel, brist på koordination tex hunden ramlar under promenad. Vinglighet
·         Överdrivet hässjande Andningssvårigheter, flåsande och flämtande.
·         Diarré och/eller kräkningar
·         Bleka slemhinnor
·         Röda och/eller torra slemhinnor i munnen.
·         Röda och/eller torra slemhinnor i ögonen.
·         Dåsighet /orkeslöshet
·         Medvetslöshet, svimning
·         Förhöjd kroppstemperatur/feber
·         Hunden söker sig till vatten och kyla, till exempel kalla golv.

Kontakta alltid veterinär om du misstänker överhettning!
 
Brist på koordination, förvirring och liknande beteenden beror på att hjärnan inte fungerar som den skall vid väldigt hög kroppstemperatur.
 
Försök själv att långsamt och försiktigt kyla ner hunden även om du är på väg till veterinärer.
·         Håll hunden stilla. Svep in i blöta handdukar och/eller bada/duscha den om det finns möjlighet till det. Det är bra om den blir blöt ända in på skinnet.
Försök att kyla ner lufttemperaturen runt hunden, en fläkt, fläkta med handduk eller liknande.  
·         Ge vatten att dricka men tvinga den inte. Dricker hunden inte, fukta dess tunga och slemhinnor.
Använd svalt, men inte iskallt vatten eller is. Dels för att det är obehagligt dels för att det gör att blodkärlen i huden ihop sig och man en sämre avkylning.
·         Ta tempen. Den ska ner till normaltemperatur, inte mindre. Hundens normaltemperatur är runt 38,5 grader. Vid 40 grader är det dags att sluta kyla hunden för att inte riskera att den för undertemperatur, men fortsätt mäta temperaturen så att den varken stiger igen eller bli för låg.
·         Febernedsättande mediciner hjälper inte vid värmeslag.
 
Det är lätt hänt att hundar får värmeslag då de lämnas i en bil. Redan vid ganska mild värme ute kan temperaturen alldeles för hög inne i bilen. Även om fönster lämnats öppet blir luftcirkulationen för dålig i bilen.
Inga djur får lämnas om temperaturen där de förvaras riskerar att gå över +25 eller under -5 grader
Vid motion i varmt väder, hårt arbete, till exempel jakt eller tävling av något slag, i varmt väder var extra uppmärksam på hundens temperatur.
Ge många pauser i skuggan med tillgång till vatten. Arbetande hundar är ofta så inne i sitt jobb och märker inte av att de blir varma och törstiga.Särskilt utsatta hundar
Alla hundar kan riskera att bli överhettade, men det finns några raser som är mer utsatta än andra.
·         Hundar med tjock päls.
·         Överviktiga hundar
·         Äldre hundar
·         Unga hundar
·         Hundar med andningsproblem av medicinska orsaker eller hjärtproblem.
·         Brachycefala raser (trubbnosiga)
 
Naturligtvis är att förebygga en överhettning hos din hund det bästa du kan göra är.
Begränsa utomhusaktiviteter då det är extra varmt eller hög luftfuktighet, se till att det finns både bra med skugga och gott om friskt vatten, och aldrig lämna hunden i en parkerad bil.
Använd kylväst/kylduk/kyldyna om ni aktiverar er mer aktivt, kanske fungerar aktivering i vatten.
Promenera eller aktivera gärna på morgonen eller senare på kvällen när det är svalare. Undvik asfalt som blir väldigt hett och kan bränna hundens tassar. Pausa och ge vatten även på vanliga promenader.